Olijfolie

Griekse olijfolie
De olijven van deze olijfolie zijn grotendeels met de hand geplukt bij een twaalftal biodynamische olijfboeren op het Griekse schiereiland Peloponnesos. De olijven zijn vervolgens ambachtelijk geperst en gebotteld in de kleinschalige fabriek van Epikouros in Kalamata.

De olijftelers volgen het ritme van de seizoenen en houden bij het planten en oogsten rekening met de stand van de maan. Als ze iets van de aarde nemen, zoals de oogst van olijven of andere gewassen, geven ze altijd wat terug zoals compost of schapenmest. Aan de kwaliteit van de olijven kunnen de olijfboeren proeven dat hun bodems vruchtbaar en vitaal zijn.

let-assortiment-banners

Geoogste olijven uit Githion een gemeente uit de regio Peloponnesos


Italiaanse olijfolie
De olijven worden voor het merendeel met de hand geplukt en geperst bij Azienda Agricola Surdo Francesca. In het zuiden van Italië (Calabrië) liggen de olijfgaarden en de boerderij tussen de groene heuvels van een ongerept natuurgebied. Dankzij het milde klimaat is het bij de boerderij gelegen meer de thuisbasis van overwinterende vogels, waaronder de visarend en de ijsvogel, beschermd door het WWF. Langs de oevers groeien elzen en wilgen, wat de ongerepte natuur een betoverende atmosfeer mee geeft.

Waar in 2019 meerdere olijfolieleveranciers uit Portugal en Spanje in het nieuws kwamen vanwege hun dieronvriendelijke oogstmethodes, waardoor miljoenen vogels de dood vonden door tijdens de oogst door een stofzuiger opgezogen te worden, plukt onze leverancier de olijven voor het merendeel met de hand.

Zo beschermt hij de biodiversiteit in het natuurgebied en kunnen onrijpe olijven nog even doorrijpen in de zon. Dankzij deze diervriendelijke oogstmethode, blijft dit stukje paradijs behouden.

Kwalitatief genieten én de biodiversiteit bewaren
Juist omdat de boerderij en de olijfgaarden bij elkaar liggen, kunnen de olijven zeer vers worden verwerkt. Na de handmatige selectie worden ze binnen twaalf uur geperst. De olie uit deze eerste persing wordt vervolgens koud verwerkt (onder de 27 °C) om de organoleptische eigenschappen te behouden. De olie wordt zo’n 4 maanden op natuurlijke wijze gedecanteerd waarna deze gefilterd gebotteld wordt. De ideale ligging van de olijfolieplantages in het midden van het Sila-gebergte op een goede hoogte van de Tyrreense zee. De locatie ver van de bewoonde wereld, zorgt voor nul residuen van pesticiden en een hoger percentage onverzadigde vetzuren in de olijven. En dat draagt weer bij aan een goede gezondheid en aan het cholesterolgehalte.

let-assortiment-banners

Oogsten door aangesloten biodynamische olijfboer


Beter eten voor jou en de aarde
Voor Demeter-producten die na de oogst verder worden verwerkt, gelden extra strenge eisen bovenop de biologische eisen. Door ze vaak enkelvoudig en zo min mogelijk te bewerken, krijg je zo het meest pure bewerkte product. De hoogwaardige biodynamische producten, zoals van Luna e Terra, kosten een beetje meer, maar voor deze meerprijs kunnen de boeren wel iets heel waardevols doen: vitale voeding produceren in harmonie met de aarde.