Luna e Terra diepvriesgroenten
Groenten die op biologisch-dynamische wijze geteeld zijn, wil je eigenlijk áltijd wel op voorraad hebben. Met de uitgebreide lijn in diepvriesgroenten van Luna e Terra is dat geen enkel probleem. Met keuze uit 9 verschillende soorten groenten is er altijd wel eentje passend voor bij je gerecht. De groenten zijn altijd geoogst in het juiste seizoen en daarna zo snel mogelijk verwerkt en ingevroren. Daardoor barsten ze van de smaak en blijft de voedingsrijkdom bewaard; voedingstoffen blijven namelijk goed in deze groenten zitten.
Wat deze diepvriesgroenten nog unieker maakt, is dat ze allemaal heel lokaal geteeld worden. Al onze biodynamische diepvriesgroenten komen namelijk uit Nederland. Deze groenten leveren dus direct een bijdrage aan de Nederlandse biodiversiteit.
Korte keten
Bij Luna e Terra vinden we het belangrijk dat onze diepvriesgroenten zo lokaal mogelijk én zo persoonlijk mogelijk geteeld worden. We zijn zuinig op onze telers en we koesteren langdurige, persoonlijke relaties. Ze kunnen erop vertrouwen dat we hun oogst afnemen, ook als het een keer tegenvalt. Samen maken we teeltplannen waardoor we bijdragen aan veel gewasdiversiteit. En wat we in het seizoen niet vers kwijt kunnen vriezen we dus in. We hebben we de keten opgebouwd door Nederlandse verwerkers erbij te betrekken. Zo houden we alles lokaal en persoonlijk. We kennen onze telers goed en lichten er graag een paar mooie verhalen van uit om de herkomst van onze lekkere groenten te vertellen.

De Zonneboog
Bij De Zonneboog weten ze wel wat biodynamisch boeren is. Monique en Martijn Schieman telen hier een hele hoop verschillende gewassen en zorgen dat deze gewassen altijd rouleren. Dat is goed voor de bodemvitaliteit én het spreidt de risico’s. Op het land van de Zonneboog zijn 3 waterpoelen gegraven voor de vogels. Ook hebben ze een boswal ingeplant en langs de akkers lopen stroken van 15 meter breed waar een rijk mengsel van planten en bloemen groeien. De eigen koeien lopen de omringende natuur in en zorgen daar dat er gegraasd wordt. Mest komt dus écht van eigen land. Monique en Martijn zijn er ongelofelijk trots op om boer te zijn, om op een verantwoorde manier mensen van voedsel te voorzien.
‘Het blijft fascinerend om te zien hoe van die mooie, hagelwitte bloemkolen uit de biologische modder komen’ zegt Monique. ‘Boer zijn is ook zo’n héérlijk beroep!’.
De Zonneboog is voor Luna e Terra een belangrijke partner. De pompoenblokjes, spinazie, doperwtjes, sperzieboontjes, bloemkool en boerenkool komt onder andere van de Zonneboog.

Biostee
De zoete maïskorrels komen onder andere van Biostee, een samenvoeging van 3 boerenbedrijven. Ard van Gaalen, Pieter Hugo Visser en Arian de Jong ontmoetten elkaar op een lezing over toekomstgerichte landbouw. De inhoud van die lezing heeft ze zeker geïnspireerd, want al snel voegden ze hun familiebedrijven samen tot één bedrijf dat écht oog heeft voor de natuur. Biodynamische bedrijven halen hun mest van eigen koeien. Deze koeien doen zich tegoed aan de rustgewassen waar het land regelmatig mee herstelt, zoals grasklaver. Als leuke bijkomstigheid kunnen de mannen van Biostee naast heerlijke groenten hierdoor verschillende lekkere, biodynamische kazen maken.
In de zomen rondom de akkers wordt bij Biostee een speciaal akkerrandmengsel geteeld dat speciaal dient om de zandhommel te ondersteunen. Deze hommelsoort is in Nederland bedreigd, maar krijgt langs de akkers van Ard, Pieter Hugo en Arian nog een fijne plek.

Westers Organic
Bij Westers Organic telen ze onder andere biodynamische broccoli. Dit familiebedrijf wordt gerund door Henk en Marriët Westers en inmiddels ook door hun zoon Jurjen. Biodiversiteit staat hier hoog in het vaandel, het is immers de basis voor een evenwichtige groei van gezonde gewassen en lekkere groenten. Na de oogst worden er groenbemestingsgewassen zoals rode klaver, Facelia en gele mosterd geteeld om de bodem weer op krachten te laten komen en de biodiversiteit de bevorderen. Door deze manier blijven ziekten en plagen beheersbaar en kunnen de gewassen op een gezonde maner groeien. Diverse zangvogels, kerkuilen en torenvalken zoeken beschutting in de nestkasten op het bedrijf en in de schuren broeden jaarlijks een 50-tal verschillende soorten zwaluwen. In de met kruiden bedekte slootklanten broeden vogels en zoemen insecten. Door gebruik te maken van een zaaikalender die ket bioritme en de groei van de gewassen helpt, wordt de kwaliteit en vitaliteit van de groenten vergroot.

Wim Stegeman en Marga Klein Swormink
Wel heel bijzonder uit Nederland zijn biologisch dynamisch geteelde sojabonen. Op ons bord ook wel bekend als Edamame bootjes. Op het land wordt gewerkt met conserverende landbouw – hier staan gewasdiversiteit, geen kerende grondbewerking en de bodem zo lang mogelijk bedenkt houden centraal. Dit zorgt dat de bodem in zijn kracht blijft staan.
“Versterking van de biodiversiteit begint bij de bodem” geven Wim en Marga aan. “We telen veel verschillende gewassen en daarnaast zoveel mogelijk mengsels van groenbemesters. Die voeden niet alleen het bodemleven, maar ook bovengrondse insecten, bestuivers en vogels.” Marga en Wim hebben op het land 2 poelen aangelegd waar vogels makkelijk bij kunnen. Ook zijn er vogelakkers en wintervoedselvelden aangelegd op het land, zodat verschillende vogelsoorten zich thuis voelen op het land.